Uputstvo za Magento instalaciju

Instalacija Magenta je veoma jednostavna i podseća na instalaciju ostalih CMS platformi kao što je WordPress. Osnovni koraci instalacije su sledeći:

Na vežbama radimo sa community verzijom Magenta. Možete je preuzeti sa zvaničnog Magento sajta. Preporučujem poslednju stabilnu verziju.

Nakon što raspakujemo arhivu u folder po našem izboru unutar foldera gde će se nalaziti izvorni kod, otvaramo u browseru stranicu koja odgovara putanji naše aplikacije. U ovom slučaju to je http://localhost/magento (primer sa vežbi http://epk.sinergija.edu.ba/s000)

Otvara se početna stranica instalacije gde je potrebno potvrditi da se slažemo sa uslovima korišćenja (Magento je zaštićen licencom Open Source License 3.0).

uslovi

Na sledećem koraku je potrebno podesiti određene podatke vezane za lokalizaciju.

lokalizacija

 Ukoliko koristite Linux ili MacOS operativni sistem, a niste menjali nivo prava pristupa nad folderom ovde se može pojaviti upozorenje koje nam govori da folderi app/etc, var i media moraju imati dozvolu za operaciju write. Nakon što to obavimo dolazimo do dela u kojem se podešavaju podaci vezani za bazu podataka.


baza

Ukoliko niste do sad kreirali bazu za Magento projekat, sad je pravo vreme da to učinite. Potrebno je uneti parametre za pristup, osnovne putanje, kao i neke dodatne opcije.

  • Enable Charts – Admin deo može prikazati određene informacije u obliku grafikona, možemo izabrati da li želimo tu opciju.
  • Skip Base Url Validation Before the Next Step – ukoliko odaberemo ovu opciju, adresa koju smo izabrali neće biti validirana (ako, na primer, imamo neko posebno serversko podešavanje i potrebno nam je da izbegnemo ovu proveru).
  • Use Web Server (Apache) Rewrites – Ukoliko želimo možemo koristiti url rewrite bazirane na Apache konfiguraciji (u većini slučajeva putem .htaccess fajla). Ova se opcija kasnije može promeniti iz admin panela.
  • Use Secure URLs (SSL) – Potrebno je da odlučimo da li želimo da koristimo SSL na našem projektu. U tom slučaju će se koristiti https protokol.
  • Save Session Data In – Može se odabrati jedna od dve opcije za čuvanje sesija: baza podataka ili file system. Najčešće se koristi file system.
web-pristup

Osnovna podešavanja

Naredni korak je pokretanje SQL install skripte. Imajte na umu da ova operacija može potrajati. Kada se završi bićete prebačeni na stranu u kojoj je potrebno da podesite login parametre za admin korisnika. Potrebno je uneti ime, prezime, email, username, password i ključ za enkripciju, koji se koristi za dodatnu zaštitu pojedinih podataka i opcioni je parametar.

Instalacija je završena. Magento nudi opcije navigacije na frontend i backend stranu. Ako ključ za enkripciju nije definisan u prethodnom koraku, Magento će ga sam kreirati i prikazati.

izvor: http://phpsrbija.rs

Tagovano sa:  , Kategorija: Instalacija, Magento